keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Varastosta villapaita, osa 1

Olen ikuinen innostuja ja rakastan haasteita. Niinpä Ravelryn KAListelumaailma on saanut minusta vakio-osallistujan mitä ihmeellisimpiin KALeihin, ja mitä omituisempi tai mysteerimpi, sen parempi.

Loppuvuodesta Lankalaatikossa starttasi "Varastosta villapaita" KAL, tuttavallisemmin VarViKAL jossa ideana on kutoa vihdoinkin varastoista pois ne lukuisat sinne lankojen muodossa hillotut villapaidat, takit, tunikat... Arvatkaapa vain kuka oli ensimmäisenä osallistujien joukossa? Materiaalia riittää, ja tässä on kiva yllyke pyöräyttää villapaitatehdas käyntiin. Jaa minäkö optimisti?

Tytär haaveili samaan aikaan villapaidasta, ja kaikki hänen esittelemänsä akryylinitkutteet eivät todellakaan läpäisseet äidin tiukkaa seulaa, ja tulipa taas lausuttua ne kuolemattomat sanat "tämmöisiä ei kannata ostaa, minä teen sulle paidan". Tytär esitteli netistä "simppeliä Suria" ja taas äidin ääni kuului sanovan "ei kyllä noin kalliista langasta, kun kasvat kuin pavunvarsi ja jää heti pieneksi (eikä vielä mahdu äidille). Minun varastosta löytyy Rosea varmasti sopiva määrä".


Melimiehenkummitytönpaita  kalastajanvaimon ohjetta mukaillen,
Novita Rose, puikot 5 mm, 154 g

Ja kun sitä Rosea ei ihan ollutkaan yhtä väriä varmasti tarpeeksi, tytär sai valita raitavärin samaisista Rose-varastoista. Hän myös suunnitteli raidoituksen ja mittojen oton jälkeen äiti posotti suoraa putkea aloittaen valkoisesta helman resorista. Kyllä, resori oli alun perin valkoinen. Näin saatiin korkattua ensimmäinen työ VarViKALiin.Laiskimus-äiti päätti minimoida saumojen ompelun, ja silmukoi olkasaumat vartaloputkulan valmistuttua. Hihojen silmukat sai kätevästi poimittua näin muodostuneista hiha-aukoista, ja kas, neulaa ei tarvinnut kuin päättelyyn. Kun paita valmistui, tytär kiskoi helmaa alaspäin ja näytti myrtyneeltä, samoin äiti. Paita olikin liian lyhyt.

Oliko pavunvarsi venynyt paidan teon aikana -noin 3 viikkoa- todellakin viitisen senttiä, oliko äidille sattunut mittavirhe, vai oliko paita ajateltu oikeasti noin lyhyeksi? Äidin säästeliään lankavalinnan ja nerokkaan toteutuksen vuoksi pituuden jatkaminen olikin mutkikkaampi juttu, Rose ei oikein purkaannu ilman saksia. Pienen Ravelry-konsultaation jälkeen räätäli päätti jatkaa paitaa helmasta, eri värillä, vähän eri joustimella poimien silmukat luontireunasta. Jäihän siihen epäjatkuvuuskohta ja tuollainen värikummallisus helmaan, mutta paita tuli valmiiksi ja saatiin kuvattua omistajansa päällä. Sen koommin en ole tätä paitaa nähnyt.2 kommenttia:

  1. Onpa näppärä äiti joka hallitsee tilanteen kuin tilanteen 😊 hieno varvilpai vai mikäs se nyt olikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih :D Jätin tarinasta pois kaikki kirosanat ja hiuksien kiskomisen, koskahan minä opin että minun ei kannata tehdä pikku-perfektionistille yhtään mitään... seuraavaksi taidan nakata tekeleen UFFin pussiin!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.