sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kiinan kiertolainen jälleen kotona

Tulipa reissu tehtyä, nyt pää surisee ajatuksia, ideoita, ihmetystä ja vähän tuskastumistakin. Kolme ja puoli päivää Shanghaissa, kaksi ja puoli päivää Xi'an:ssa ja viimeinen yöpyminen Pekingissä ennen lentoa kotiin. Työntäyteisiä päiviä aamusta iltaan, hyvää ruokaa, laihaa kahvia (vaihdoin heti teenjuojien leiriin) ja neljän kielen sekamelskaa.
 
Matkaseuranani oli suomalainen pomoni ja kaksi ruotsalaista konsulttia, joista toinen oli oikeastaan suomenruotsalainen. Eräänä iltana kielet sekottuivatkin iloisesti siten, että suomenruotsalainen puhui minulle suomea, minä vastasin ruotsiksi ja ruotsalainen konsulttiherra jatkoi englanniksi. Pomoni nauroi katketakseen ja sanoi että on täysin kykenemätön enää seuraamaan keskustelun kulkua!
 
Tässä muutama turistikuva Shanghaista, modernia arkkitehtuuria, kuin hullun arkkitehtikilpailun satona syntyneitä rakennuksia. Vastakohtana tien toisella puolella perinteisiä kolonialismin aikaisia rakennuksia -taustallaan pilvenpiirtäjä joka näyttää auenneelta tulppaanilta. Huippumodernien rakennusten edessä lipui Bondia pitkin vanha ruosteinen romulautta...
Iltavalaistukset olivat huikeita, tässä hieman japanilaishenkistä tunnelmaa, mutta aitoon japanilaiseen puutarhaan verrattuna tasapaino ja rauhallisuus puuttui -siis aito kopio.

Pieni väläys työtehtäviinkin, kaksi tehdastamme oli todella kuin vastakohdat toisilleen, niin ympäristöltään kuin ihmisiltäänkin. Toiseen todella ihastuin, toisesta jäi vähän sekavat, mutta kuitenkin positiivissävytteiset fiilikset.
Kiinalaiset odottivat innolla kevätjuhlansa (uusi vuosi) alkamista, se on heillä ainoita pidempiä lomia jolloin pääsevät käymään kotiseuduillaan. Paikkoja oli jo koristeltu punaisilla lipuilla ja palloilla, ja illalla näimme muutamia ilotulitusrakettejakin. 18.2. alkaa heillä vuohen vuosi, ja hyvää uutta vuotta toivoteltiin joka käänteessä.
Historiaa tihkuva Xi'an edusti perinteisempää rakennustyyliä, täältähän alkaa Silkkitie ja kaupungin historia ylettyy yli 3000 vuoden taakse. Terrakottasotilaat jäivät näkemättä, lukuunottamatta lentokentällä olleita kopiopatsaita. Tässä kuvia historiallisesta Drum Towerista, joka ilmoittaa illan alkaneen. Aamulla vastaava merkki kuullaan samannäköisestä Bell Towerista.

Niin, ja se matkakäsityö. Mukaan lähti kaksi kerää lace -vahvuista lankaa, 2,5 mm virkkuukoukku ja Dropsin sivuilta edellisenä iltana tulostettu ohje. Pian koneen nousun jälkeen ja ensimmäisten kerrosten jälkeen huomasin, että kyseessähän on sama kuvio kuin vuosi sitten tekemässäni Mother of Bride -huivissa. Pöh. Koska nettiin ei ollut pääsyä viikkoon, nielin harmistukseni ja koukku viuhuen aloitin huivin vääntämisen. Jos tiedossa on tuntikaupalla otollista käsityöaikaa, se pitää käyttää hyväksi, vaikka vanhalla ohjeella! Vieressäni istunut nuorehko shanghailaisrouva ihmetteli kovin mitä teen, onneksi oli tuo kässäsanasto hyvin hallussa myös enkuksi ;-D
 
Kotona olenkin saanut kuulla haukkumista, siis ihan sananmukaisessa merkityksessä. Koirapoikien elämä on ollut ihan sekaisin kun mamma on ollut maailmalla, ja normaalisti hiljaiset koiruudet ovat louskuttaneet duettona ja tunkeneet syliin. Tänään onkin vuorossa siis kauniista ja raikkaasta ilmasta nauttiminen hyvässä herraseurassa, on ihanaa nähdä sininen taivas ja aurinko viikon savusumun ja silmien kirvelyn jälkeen. Ja juoda kunnon kahvia!

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen Kiina. Maiseman vaihdos varmasti inspiroi vaikka työmatka onkin. Ja ihan oikein että sait haukut, eihän mamma saa käyttäytyä noin epäluotettavasti että katoilee minne sattuun, hih. Raikas talvi ilma tekee varmaan hyvää savusumun jälkeen. Reipasta lenkkeilyä ja kaunista säätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis sää jäi valitettavasti sunnuntaihin, nyt on ollut lämmintä ja loskaista mutta raikasta kuitenkin! Koiruudetkin alkavat vähitellen leppyä, vaikka tietyin varauksin liikkeitäni seurataan edelleen ;-)

   Poista
 2. Kiitos kivasta matkakertomuksesta, olipa mielenkiintoisia juttuja ja kuvia Kiinasta aina hauskoihin kielisekamelskoihin! Koirapojat sitten päättivät käyttää sananvapautta mielipiteenilmaisuun :d.
  Silti kuulosti Kiinan jälkeen raikas talvisää aurinkoineen ja sinisine taivaineen ihanalta, hurmaavaa herraseuraasi ja hyvää kahvia unohtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pojat tekevät mielipiteensä kyllä hyvin tiettäväksi, ei tarvitse arvailla mistä puristaa milloinkin. Jos vesikuppi on päässyt tyhjenemään, se paiskataan tassulla pitkin lattiaa sellaisella räminällä että viesti menee taatusti perille!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.